duminică, 30 iulie 2017

MarYan – BUCLELE şi LINIILE TEMPORALE în reprezentări artistice (filmo-grafice) : 01. “Ziua Cârtiţei”, (“Groundhog Day” – 1993).




BUCLELE
şi
LINIILE
TEMPORALE
în reprezentări artistice
(filmo-grafice) :

01.
Ziua Cârtiţei”,
(“Groundhog Day” – 1993)





În fine, după mai multe amânări, iniţiem în această seară, încă de week-end, o serie de articole în care vom prezenta mai multe FILMEartistice, în primul rând, dar nu excludem şi documentare, alături de alte exprimări artistice – care, după cum aţi aflat deja din titlu, au legătură cu subiectul referitor la „BUCLELE şi LINIILE TEMPORALE”...

Este clar că acest subiect necesită articole specializate pe aceste teme, la Categorii corespunzătoare – cu atât mai mult cu cât această expresie, a „LINIILOR TEMPORALE”, este una dintre cele mai folosite sintagme pe acest blog – însă, acum, în acest articol din Categoria „Filmelor – Documentare, vom evita prea multă Teorie, pentru a intra direct în Practică...

...Cu ajutorul filmului de referinţă în acest domeniu (precum un „MATRIX”, de exemplu, ce expune Matricea 3D în care trăim, sau documentarul SECRETUL”– „The Secret, referinţă pentru toată pleiada ulterioară de documentare pe această temă, privind modul de strucurare şi funcţionare al Universului, pentru con-ştientizarea de sine), cel al BUCLELOR TEMPORALE (repetitive), de care majoritatea aţi auzit sau măcar citit : „Ziua CÂRTIŢEI” („Groundhog Day”), realizat în anul 1993 – deci acum 24 de ani de la lansarea sa la Hollywood, adică după un interval de două Cicluri Temporale de câte 12 ani (după Horoscopul chinezesc, ce corespunde Ciclului lui Jupiteral Doilea Soare, în devenire, al Sistemului nostru Solar).


De fapt, acest „film clasic”, „Cap de serie” pentru Categoria sa, este tradus în mod eronat, în zona noastră românească, ca fiind „Ziua Cârtiţei”... căci „Groundhog” nu înseamnă CÂRTIŢĂ, ci MARMOTĂ !

Cu siguranţă că, dacă nu sunteţi zoolog sau măcar biolog, nu prea ştiţi de această diferenţă... dar de aceea există, în prezent, împărtăşirea informaţiei, în special pe Internet, tocmai pentru a afla în cel mai scurt timp o mulţime de detalii, fără să mai cumpărăm şi să citim tomuri întregi de cărţi !


Astfel, vom afla că, dacă mamiferul insectivor şi exclusiv subteran, numit Cârtiţă, are doar vreo 15 cm lungime şi cam 50–100 de grame în greutate (cam cât un şoarece), în schimb, Marmota este un fel de uriaşă veveriţă terestră (dar şi subterană), vegană, de vreo 50 cm lungime şi cu o greutate între 3 şi 7 Kg... şi care, deşi sălăşuieşte în mare parte în galerii subterane, merge şi pe pământ şi chiar prin copaci, precum o veveriţă „obeză” (şi obosită, căci nu mai sare din creangă în creangă :) – datorită şi dimensiunilor sale, mult mai mari decât cele ale cârtiţei.

Am venit cu aceste precizări zoologice, pentru a vedea cum, deşi în titlu este vorba de animale total diferite, acestea au fost, totuşi, „amestecate” – exact după cum sunt PRE-LUATE şi informaţiile, pe ne-mestecate, şi transmise mai departe, inclusiv în situaţii publice – precum acest film, destul de cunoscut de majoritatea „cinefililor”.

Deşi poate că majoritatea dintre voi deja a vizionat acest deosebit film, cândva, vă recomand ca să-l re-vedeţi, cu această ocazie (asta dacă nu l-aţi văzut de curând), pentru a aprofunda, poate cu alţi ochi, acum, subiectul existenţei acestei „dis-funcţii temporale”, numită „Bucla Temporală”, în care timpul „sare” din schema sa liniară, revenind după o aceeaşi perioadă, la Punctul Iniţial al declanşării respectivei Bucle...

Dar să o luăm uşurel, în cadrul acestei serii de articole „filmo-grafice”, începând cu ceea ce este deja „clasic”, prin „preparatul” cel mai simplu şi mai uşor de „digerat” („Ziua Cârtiţei”), din acest „Meniu” atât de „tare”, numit Buclele Temporale (repetitive) – care pentru mintea 3D şi chiar 4D este extrem de dificil nu doar de înţeles, ci chiar de acceptat, ca şi „ipoteză de lucru”.




Pentru aceasta, haideţi să vedem în continuare o prezentare a subiectului acestui film, foarte succintă, însă bine punctată, realizată de cei de pe www.spiritus.ro :

Un meteorolog este trimis pe teren pentru un reportaj despre o cârtiţă (marmotă) care prevede vremea.

Trezindu-se a doua zi, observă cu stupoare că oamenii pe care îi întâlneşte spun exact aceleaşi replici şi fac exact aceleaşi lucruri, ca şi cu o zi înainte. El este blocat în ziua respectivă, într-o BUCLĂ TEMPORALĂ ce se tot repetă, iar şi iar.

La început, se foloseşte de acest avantaj, ştiind ce avea să se întâmple, pentru ca mai apoi să se creadă blestemat a-şi petrece toată viaţa în acelaşi loc. În final, devine un executant perfect al tuturor acţiunilor, fiindcă le repetase de atâtea ori, în cele mai diverse variante.

Aparent – o comedie excelentă, pe care o poţi revedea fără să te plictiseşti… Dar filmul are mai multe nivele de înţelegere.

De exemplu, ne vorbeşte despre rutină sau despre lecţiile pe care refuzăm să le învăţăm de la viaţă şi, de aceea, le repetăm.

Poate fi privit şi ca o metaforă spirituală foarte expresivă, dacă înlocuim ZILELE din film cu VIEŢILE pe care le-am trăit, prin RE-ÎNCARNARE.

În fiecare viaţă am învăţat lucruri noi şi ne-am perfecţionat abilitatea de a trăi frumos şi intuitiv, la fel ca şi eroul acestui minunat film.

IEŞIREA din BUCLA TEMPORALĂ semnifică Eliberarea de obligaţia re-încarnării într-un corp uman...



 
Fără pretenţia de a epuiza semnificaţiile prezente în acest film, expuse mai sus – dar care sperăm că reuşesc să surprindă cele mai importante aspecte ce au stat, poate, şi la baza intenţiei de realizare a acestei creaţii artistice filmo-grafice – noi punctăm doar un singur aspect, „pur şi simplu” : SOLUŢIA pentru ieşirea din acest Labirint-Carusel ce pare a se învârti „la infinit” – ca cel mai mare blestem din cel mai adânc „infern” – pare a fi şi cea mai Simplă şi la înde-mână, cu cea mai înaltă Putere : IUBIREA.

Altfel spus, toate soluţiile de „rezolvare a problemei”, izvorâte din minte, au aceeaşi finalitate (continuarea implacabilă a Buclei Temporale), în timp ce „schimbarea direcţiei”, adică TRĂIREA din INIMĂ, prin expresia sa cea mai înaltă, IUBIREA, duce la „Ruperea Vrajei” (sau al „Blestemului”), precum în frumoasele PoVeşti ale Copilăriei.

Această METAFORĂ a Evoluţiei Sufletului prin Univers, inclusiv pe această frumoasă Planetă Alb-Astră, este atât de puternic prezentă în această situaţie a Buclelor Temporale şi a Soluţiei rezolvării acestora – cum spuneam, prin IUBIRE, dar şi prin COM-PASIUNE, şi iată, inclusiv prin ARTĂ : Muzică de calitate, chiar şi Sculptură ! – încât credem că merită insistat mai mult pe acest subiect, folosind instrumentul care ajută într-un mod foarte intens la fixarea în Memorie (inclusiv Celulară) a acestuia...

...Adică prin Emoţia intensă oferită de o creaţie artistică reuşită, cum este şi acest film, „Ziua Cârtiţei” (sau, mă rog, „a Marmotei), din anul 1993, cu Bill Murray şi Andie MacDowell, şi pe care vă propunem să-l vizionăm, împreună, în această seară – din această intensă perioadă, de maximă acţiune a PORTALULUI SIRIUSIAN... :


Link-ul către film :






MarYan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu